Ebben a bejegyzésben elsődlegesen nem a piacon kapható zöldségekről, alapanyagokról szeretnék írni, hanem azokról a kicsit különlegesebb hozzávalókról, amik nekem sokat segítettek a diéta tartásában.

Amikor több mint 8 hónapja elkezdtem ezt az életmódot, összeállítottam egy úgynevezett kezdőcsomagot, egy tiltólistát és egy paleó szakácskönyvet a netes oldalakon található receptekből, mert így sokkal könnyebb volt előregondolkodnom, készülnöm.

A csomagom része volt a kókuszzsír, a szezámmagliszt, a lenmagliszt, a foszfátmentes sütőpor és az utifűmaghéj és az eritrit. Elsőre mindenki felhúzott szemöldökkel reagál ezekre a furcsa nevű hozzávalókra. Szinte bármelyik BIOBOLTBAN egyébként megtalálhatók már ezek, külön paleós standokat is kialakítottak, hiszen az igény folyamatosan nő ezekre a termékekre. Nem olcsók, ezt hozzá kell tennem, viszont cserébe nagyon kevés kell belőlük, és amit én szoktam mondani: a szendvicseket inkább felejtsük el a paleóban, keressünk más jellegű ételeket, és ezeket a maglisztekből álló süteményeket, vagy sós, kenyér jellegű dolgokat ne napi szinten fogyasszuk. A paleót kezdők gyakran a fogyás miatt választják ezt a diétát, a maglisztek nem igazán segítenek a fogyásban, és szerintem a paleó diéta lényege: az egyensúly. Semmit ne vigyünk túlzásba, étkezzünk minél változatosabban!

Visszatérve a kezdőcsomagra: a kókuszzsír nagyon sokoldalúan felhasználható, a férjem kajáit is ezzel készítem, nem érezhető az ételekben semmilyen mellékíz. Én a magam részéről nem szoktam (vagy nagyon ritkán csak) bő olajban (kókuszzsírban) készült ételeket enni, inkább sütőben sütök, viszont nyáron ezt inkább hanyagolom, és párolok, pirítok, grillezek inkább. Ára egyébként 1200-1700 Ft-ig terjed, de nálam 2-3 hónapig is kitart, mert olivaolajat is használok.

Maglisztek: itt a választék hatalmas, receptfüggő, hogy mikor mire van szükség. Ebben egyszerűsítettem, Szafi lisztjeit használom, jelenleg, ha jól tudom, 4-5 féle lisztkeveréke van, amik tojás-víz-olaj hozzáadásával rengeteg étel alapanyagául szolgálnak, érdemes az ő oldalát követni, mert hihetetlen arzenál található meg nála, folyamatos fejlesztésekkel, támogató cikkekkel és még sok minden mással. A lisztkeverékek ára 1650 Ft/500 g körül van, de nagyon sokáig elég. Foszfátmentes sütőpor: bioboltban szintén kapható.

Eritrit: az édesítőszerek közül én ezt választottam, ajánlják még a steviát is. Az eritritnek 0 a glikémiás indexe azaz a vércukorszintet nem emeli, tehát bármilyen diétába beilleszthető és cukorbetegek is fogyaszthatják. Egy picit "hideg" mellékíze van, de ha édesítőről tér át valaki, akkor tudja, hogy meg lehet szokni pár nap alatt. Egyébként én az édesítést teljesen elhagytam, így még 8 hónap után is az első, fél kilós csomagot használom. Kávéba zabtejet teszek, ami önmagában is édeskés, sütibe édesített lisztkeveréket használok, vagy cukormentes lekvárt (keményvonalasok a lekvárt sem fogyasztják).

Zöldség és gyümölcsből a helyi piacokat, kistermelőket érdemes felkeresni, vidéki rokonokkal érdemes a kapcsolatot feleleveníteni, de már vannak nagyon klassz, házhozszállítós cégek is, akik a kistermelőktől felveszik, az ajtód előtt pedig leteszik a heti zöldség-gyümölcsöt tartalmazó csomagot, időhiányosoknak kiváló megoldás!

A húsfélékre, tojás beszerzésére ugyanúgy érdemes kistermelőket keresni, viszont a tárolás nehezebb, főleg nekem, akinek nincs fagyasztóládám. Egyre több adalékmentes terméket lehet látni itt-ott, ajánlom a Lehel piac egyik legeldugottabb pultját, ahol ezt az Aranyosi-féle adalékmentes házikolbászt lehet megvásárolni (kb. 2300 Ft/kg), nem drágább ez sem, mint a bolti nitrites pácsós-tartósítószeres "remekek", sőt!

Tehát a fentiek fényében még egyszer röviden: a paleó lényege a kiegyensúlyozott alapanyagfelhasználás és a tartósítószer elkerülése. A paleó diéta igényli a gyakori főzést, de ebből is lehet 2-3 napra (vagy többre, ha lefagyasztod) előre készülni, így könnyíteni meg a diéta folytatását. Javaslom továbbra is Szendi Gábor és Mezei Elmire oldalát, előbbi a magyaroszági paleo étrend úttörője, rengeteg kutatást végzett, a diétában tiltott ételek fogyasztásának következményeit is alaposan elmagyarázza.

Köszönöm, hogy olvastad a bejegyzést, következő posztom az utazócsomagoról fog szólni, vagyis hogyan készülj fel egy többnapos utazásra, ha paleó diéta szerint étkezel. Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az e-mailes értesítőre itt a bejegyzés alatt!

Kép forrása: http://www.femina.hu/egeszseg/eritrit_termeszetes_edesitoszer