A paleósoknak kompromisszumos alapanyagként használható a zab. Én használom, fogyasztom, szeretem, ajánlom. Például az alábbi palacsintareceptben, amihez semmilyen (!) különleges lisztre, hozzávalóra nincs szükség, gyorsan kész van, és persze nagyon finom.

 

A palacsinta szerintem az az étel, ami szinte minden családban legalább kéthetente asztalra kerül. Nem véletlenül. Számtalan recept kering a világban, gyűrött, foltos papírokon régi családi receptek őrzik a legjobbat, legvékonyabbat, legfinomabban, leghabosabbat, tejeset, tejnélkülit. Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát. Így vannak ezzel a paleósok is. Ezért is klassz, ha megtaláljuk a nekünk megfelelő alapanyagból a legjobb receptet. Én most az alábbit próbáltam ki, nem csalódtam, hiszen gyorsan elkészíthető, nincs benne semmilyen speciális hozzávaló sem, olcsó, laktató, és finom.

Zabpehely palacsinta

Hozzávalók:
100 g finom szemű zabpehely
kb. 150 ml víz
1 tojás
1 evk édesítőszer
1 evk olaj vagy kókuszolaj
pici só
A zabpelyhet összekeverjük a sóval, beleöntjük a vizet, beleütjük a tojást, belekanalazzuk az olajat és az édesítőt. Összeturmixoljuk kicsit, de nem kell teljesen simára. Legalább 10 percet pihentetni kell, de maradhat tovább is. Sütés előtt még lehet hígítani, ha szükséges. A palacsintatésztánál kicsit sűrűbb és darabosabb állagúnak kell lennie, de szépen elterül a palacsintasütőben. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Egyébként feldobással is fordítható! :) 

Az édesítőt és kihagytam, és házi baracklekvárral töltöttem meg. Másnap is nagyon finom!

Ráadásul édesítés nélkül, sós változatban salátával, sült husival is megtölthető, még hortobágyi húsos palacsintát is el tudok belőle képzelni. Lehet kísérletezni. :)

A recept forrása.