Van úgy, hogy nem megy a diéta. Be kell látni. Fáradt vagyok, semmihez sincs kedvem, pláne főzni, pláne paleót főzni. Ilyenkor mit tesz az ember lánya (vagy fia)? Feltúrja a hűtőt, és ha egészséges maradékokat talál, befalja. És ha nem? Akkor bizony jön a kenyér, a tejtermék, mert egy jó szalámis-paprikás szenyának bizony egy év paleózás után is baromi nehéz ellenállni. És most itt töredelmesen bevallom: nem is szoktam

Ám több mint egy év paleózás után van bennem mindig egy halk hang, ami azt súgja: ne edd meg. Nem azért, mert sajnálja tőlem a finom friss kenyeret, a szalámi ízlelőbimbókat simogató zamatát, vagy ezeknek a paprikával alkotott mennyi ízkombinációját. Nem! 

Azért súgja ez a kis hang ezt, mert amikor paleózni kezdtem, tudtam, miért állok át. Miért állom meg ezeknek az ételeknek a szervezetembe történő beerőltetését.

Időről időre emlékeztetnem kell magam arra, miért csinálom, miért jó nekem. Mert azt, hogy jó, senki nem vitathatja el tőlem.

És bár megeszek néha egy-egy ilyen szendvicset, szinte az utolsó falat lenyelésekor már meg is bánom, mert pár órán belül már jelentkeznek is a kellemetlen tünetek: puffadás, gyomorfájás, hasmars. Egyszerűen nem éri meg. Ráadásul szegény gyomorkám meg is lesz hirtelen terhelve, így nem győz erőltetett menetben dolgozni, amitől viszont azonnal lefáradok (ezt kenyérfélék, tésztafélék evése után rögtön érzem). Nagyjából besokkolom a szervezetem a most már számomra normál, paleós kaják után. És egyszerűen nem érzem jól magam tőlük, és hidd el, nem azért, mert beképzelem magamnak, hanem mert tény. 

De mivel ember vagyok, elfoglalt napjaim is vannak, fáradt is vagyok időnként, és főzni sincs kedvem mindig, bizony, előfordul, hogy "bűnözök". 

Ráadásul vannak ízek, amik nagyon hiányoznak, pl. a tejfölös-fokhagymás íz (pizzáról), vagy a kedvenc tejszínes-répás-tárkonyos tésztám íze.

De megtanultam nélkülük élni, ha megkívánom, megeszem, és nem engedem meg magamnak, hogy lelkifurdalást érezzek (túl sokáig). Ha néha Te is elkövetsz hasonlókat, megnyugtatlak, nem vagy vele egyedül. :) Megtörtént, tedd túl magad rajta, és a lényeg, amit én is alkalmazok: törekedj arra, hogy az egyenes úton maradj! Már így is többet tettél az egészségedért, mint az emberek 80%-a.

Köszönöm, hogy olvastad a bejegyzést, ha tetszett, oszd meg, szólj hozzá, kérdezz!
Kövesd Facebook oldalamat: https://www.facebook.com/ajopaleoeletbe/

Kép forrása: netamin.hu