A paleo diétára áttérők elsődleges problémájaként felmerülhet, hogy mit is lehet enni kenyér helyett. Mivel gyerekkorunk óta megszoktuk, hogy kiflicsücsköt rágunk, és kenyér nélkül nem csúszik a bableves, sőt, nagyanyám még a görögdinnyét is kenyérrel ette, szokatlannak tűnhet, hogy a búzát vagy glutént tartalmazó kenyérféléket ki kell iktatnunk. De mit ehetünk helyette?

A saját megfigyeléseim alapján le lehet szokni a szendvics-felvágott reggelikről, pedig korábban azt gondoltam, kenyér/zsömle/lisztes kaják nélkül jól sem tudok lakni - mekkorát tévedtem!

A 10 hónapnyi paleózás után nem érzem szükségét annak, hogy a kenyeret bármivel pótoljam, inkább mást eszem helyette: rántotta mellé sok zöldséget, tészta helyett szintén, ha pedig tortillára vagy hamburgerre vágyom, paleo lisztkeverékből készítem el magamnak, vagy nagyritkán megeszek egy giroszt (a vékony tésztával) együtt, de volt már, hogy a pitát elhagytam.

Aztán kapok egy adag kolbászzsírt, és azt bizony jó lenne valami egészségesre rákenni, az uborkaszeleten egy kicsit fura az íze. Vagy egész nap nem tudok rendesen enni, ilyenkor jól jön egy szendvics. Így találtam rá a zabmuffin receptjére, amit azóta már többször el is készítettem, napokig eláll, szeletelhető, és nem utolsósorban finom is. 
Zabliszt sem kell hozzá, elég ha zabpelyhet őrölsz (én kávédarálóban szoktam), sütőpor, két tojás, olívaolaj, só, esetleg fűszer, én például metélőhagymást szoktam beletenni. A tetejére mehet szezámmag és/vagy lenmag. Sütőbe vele, és eheted is. Fotót sajnos nem tudok róla prezentálni, de a képen láthatóra igenis hasonlít. :)

Ha szeretsz kísérletezni, tehetsz bele különféle fűszereket, akár baconszalonnát apróra vágva, kolbászdarabokat, vagy zöldségdarabokat: cukkinit, párolt répát és még sorolhatnám. :)

Kép forrása: http://www.babble.com/best-recipes/raspberry-oatmeal-cookie-muffins/