Mindenki fejében ott van a kép, amikor hosszú évek után végre rászánod magad és elkezdesz diétázni. Aztán elmész a családi ebédre, és a pörkölt mellé nem kérsz nokedlit. (A képen anyukád arckifejezése...)

 

Bocs, a cím kicsit túlzás. Vagy mégsem? Nálam számtalanszor megtörtént már, és valószínűleg meg is fog történni a fenti kép(let). Egész héten tök jól tartottam magam a diétához. Érzem, hogy végre tisztulnak a beleim, könnyebb az egész szervezetem valahogy. Jól mennek a dolgok a hasamban, nem hiányzik a telezabáltság érzés sem, azaz még élvezem is ezt a diétát. Aztán közeledik a hétvégi családlátogatás, és tudod, hogy egyszerűen nem tudod megúszni a zabálást.

Mit tehetsz ilyenkor?

1.) Nem, nem mondhatod le! Ezzel ne is próbálkozz! :)
2.) Indulás előtt egyél! - Tudom, ez is fura lehet, de ha éhesen mész oda, tuti, hogy el fogsz csábulni. Legyen annyira tele a hasad, hogy 
3.) Egyél mindenből egy keveset, ami a diétádba beleillik. - Na, szerintem ez a legnehezebb, de sikerült már, és jobban is éreztem magam. Sőt, szinte hős voltam a saját szememben. :)
4.) Vigyél magaddal kaját! - Ez a legfurcsább lehetőség, de megoldható, én már csináltam ilyet. Ha tudod, hogy pl rakott krumpli lesz, amiből a kolbász és a tojás fogyasztható csak számodra, de hát nyilván nem eszed ki mások elől ezeket, akkor vigyél egy krémlevest. Ha nagyon szúrós szemmel néznek rád, mondd azt, hogy elrontottad a gyomrod, és ez most segít. (Tudom, nem szép a kamuzás, de itt most nagy célokért küzdünk!)
5.) Egyél úgy, ahogy egy családi ebéden szoktak! És utána jól figyeld meg, mi történik! - Ami történni fog, nem más, mint az evés utáni elnehezülés, kajakóma, puffadás, brutál teltségérzet, és rájössz, kár volt. Mert nem esik jól, mert hiába finom, üres kalória, mert fáj tőle, mert egyszerűen nem tesz jót neked.

De végül jöjjenek a legbarátságosabb megoldások:

6/A: Kérd meg anyukádat, hogy a natúr hús mellé elkészíthesd az uborkasalátát vagy a gyümölcskompótot.
6/B: Vidd te a köret alapanyagát: zöldségeket, amit összevághatsz (nyersen, főzve, párolva, pirítva eheted) vagy egy csomag zöldsalátát (balzsamecettel vagy olivaolajjal) és még sorolhatnám...
6/C: Javasold te a családi ebéd menüjét, és esetleg vegyél is részt az elkészítésben. Így rálátsz a történésekre, közben mesélhetsz az életmódváltásról, sőt, még tanácsot is kérhetsz, hogy milyen egészséges ételeket készíthetnél. Így furmányos módon ráveszed őket, hogy a te fejeddel gondolkodjanak, és a következő családi ebédnél már eleve egészséges finomsággal várnak - és a többieket is! :)
6/D: Főzd meg te a családi ebédet! Hívd a családot magadhoz, és saját terepen mutasd be nekik, hogy mindenki által ismert ételekkel is lehet egészségesen élni, amitől még akár fogyhat is az ember.

Persze a szülők, rokonok mind mások: van ahol egyszerűen vérig sértődnek, ha nem kérsz még egy tányérral, és csak még egy szelet sütit, meg persze a hókifliből is, ezt meg a Terike küldte a szomszédból... De általában ha az ember kicsit határozottabban lép fel -a saját érdekében-, akkor finoman azért mindenkivel lehet érzékeltetni, hogy egész évben nem éhezel, és most ráadásul szeretnél egy kicsit jobb formába kerülni. Ha pedig látják a változásokat (jobban nézel ki, egészségesebb és frissebb vagy), talán kérdezősködni kezdenek...