paleo mintaétrend paleo étrendi minta diétás menü diétás étrendA paleolit étrend alapján elkészített étrendi mintát azok is bátran alkalmazhatják, akik nem diétáznak, csak kímélni szeretnék a gyomrukat néhány napig vagy új ízeket szeretnének kipróbálni, netán ezt a diétát hívnák segítségül egy új életmód elkezéséhez*.

 

Mintaétrend (4.)

Reggeli: házi májkrém paprikába töltve
Tízórai: 5 db aszalt szilva
Ebéd: tepsiben sült tarja lilahagymával, almával, édesköménnyel
Uzsonna: 1 marék pisztácia
Vacsora: sült karfiolleves

Ahogy a fenti ételsorból is látható, semmiféle ismeretlen eredetű, színű, szagú étel nincs ebben, bárhol elérhető alapanyagokból készül, ugyanannyi idő ráfordításával, mint ami bármelyik másik étel elkészítéséhez szükséges. Hogy mi a titok mégis? Tudd előre a másnapi menüdet, és készítsd el előre (dobozold be, porciózd ki, fagyaszd le).

A fenti étrendről egy kicsit részletesebben:

A házi májkrémhez piríts meg fél kiló csirkemájat kókuszzsíron vagy olivaolajon, netán kacsa-  vagy sertészsíron. Ha elkészült, sózd, borsozd, tegyél rá egy evőkanál őrölt pirospaprikát (személyes kedvencem, a metélőhagyma fakultatív). Villával törd össze, ha szükséges, tegyél még hozzá zsiradékot, és már fogyasztható is, hűtőben napokig eláll. Rákenheted uborkára, eheted paradicsommal, paprikacsónakba is teheted (és persze paleo kenyéren is finom).

A tarja sütéséhez tulajdonképpen semmilyen extra szakácstudomány nem szükséges. Tepsit zsírozd ki, tedd rá a fűszerezett tarjaszeleteket, tedd hozzá a sütésre szánt, darabolt zöldséget, gyümölcsöt, tedd be a sütőbe és várj, amíg elkészül.

A sült karfiolleves receptje Mautner Zsófitól származik, és zseniális ötlet. Nemrég Facebook oldalán (és blogján) osztotta meg, amit (utóbbit) most forrásmegjelölésként egy az egyben idelinkelek! :)

*A paleolit diéta sajnos nem mindenkinek engedélyezett orvosi szempontból. Kérlek, mielőtt belekezdenél, konzultálj orvosoddal, dietetikusoddal!