Ez inkább vicces mondatok füzére, mint hasznos bejegyzés, de azért idekívánkozott. Milyen "jótanácsokat" kapok, amióta paleózok? Ami fura, hogy mielőtt egészségesen kezdtem élni, a kutya nem mondta, hogy "nem kéne hamburgert zabálnod", "mennyire kövér vagy" (pedig azért elég lehangoló volt a kép!), "mozognod kéne", "miért eszel annyi kenyeret", "több saláta kellene", stb. A lenti gyűjtemény persze inkább vicces, mint zavaró, de ha egy ismerősöd paleózni kezd, inkább hagyd ezekkel!

Amióta odafigyelek arra, mit eszem, jönnek ám a "tanácsok". Amire persze a bátyám régóta emlegetett mondását (asszem valami filmből van) szoktam magamban felidézni: "A vélemény olyan,mint a ..(helyettesítse be mindenki, amire elsőre gondol)...... Mindenkinek van, de senkit sem érdekel a másé." Akkor jöjjenek azok a mondatok, amiket a leggyakrabban hallok: 

1. Több szénhidrátot kellene enned: mivel nem eszem kenyeret, tésztát, valóban azt láthatják, hogy nem eszem szénhidrátot, akkor kérdezem én, ami a gyümölcsben, zöldségben van, az micsoda?
2. Nem lesz vitaminhiányod vagy valamilyen hiánybetegséged?: Amióta paleózok, nagyságrendekkel több zöldséget, gyümölcsöt eszem. Vitamint ugyan nem szedek mellette, a vérképem tökéletes (életemben először!), így nem érzem szükségét egyelőre. Amikor pedig kenyéren, tésztán, rizsen és krumplin éltem, azaz az egyoldalú táplálkozás mintapéldánya voltam, miért nem kérdezte meg senki, hogy nem lesz-e baj belőle?
3. Meddig fogsz még paleózni? Örökké - mondhatnám! Ameddig csak jól esik, mert élvezem! A 2016.01.19-i posztot keresd vissza, és elolvashatod az összes válaszomat a "Miért?" kérdésre.
4. Jó, de ha nem ehetsz krumplit, rizst, tésztát, akkor mit eszel?
Akár hülye kérdésnek is mondhatnám, a válasz csak a kreativitáson múlik, ezeken kívül még azért elég sok dolog van, ami paleoban megengedett, és Urambocsá', még finom is, de persze én se tudtam addig, amíg el nem kezdtem ezt az életmódot. Tehát ezeken kívül mindent eszem, ami megengedett a paleóban: sült-párolt-főtt-pépesített zöldségeket (sokat!), többféle húst és belsőségeket, többféle salátát, paleo kenyeret, sütiket... Majd nézd a fb oldalt, oda teszek fel receptötleteket, menüket.
5. És az utolsó: A paleó hülyeség, miért nem próbálod meg x/y/z diétát? Most mondjam vagy mutassam? Mindenkinek egyedi, milyen diéta válik be. Én hajlamos vagyok érzékenykedni a laktózra, a gluténre, és jobban bejön nekem, ha van egy tiltólista, amit ne, és van egy lista, amit viszont igen. Ez utóbbiból összeállítottam a saját kis receptkönyvemet, és ihaj-csuhaj, immár 9 hónapja érzem magam jól. Na most őszintén: hát nem ez az optimális állapot?

Köszönöm, hogy olvastad a bejegyzést, ha tetszett, oszd meg, vagy hívd meg ismerősödet a blog olvasására. A facebook oldalamon recepteket, egyéb paleós témákat láthatsz, like-old még ma! https://www.facebook.com/ajopaleoeletbe/ -----> vagy itt jobb oldalon.