paleo köret paleo receptFantasztikus élénk zöld növény a kelbimbó, tele A-, B1-, B- és C-vitaminnal, kifejezetten téli zöldség. Némileg kesernyés íze sokakat eltántoríthat, pedig télen, amikor elég kevés zöldséget lehet hazai forrásból beszerezni, érdemes kihasználni, ráadásul szinte bármilyen húsétel mellett megállja a helyét köretként. Íme néhány tipp:

 

Párold!
Kevés vízzel főzd/párold kb. 15 percig, sózd, borsozd.

Süsd meg!
Tepsiben, akár más zöldséggel együtt, sózva, borsozva, akár száraz fehérbort aláöntve, alufólia alatt 20 percig süsd, majd fóliát levéve pirítsd még 10 percig.

Pirítsd!
Serpenyőben piríts bacont, majd ezen a zsiradékon kezdd el pirítani a kelbimbót, egy kis vizet is lehet aláönteni, hogy ne égjen oda. Továbbgondolt változata: pirítás után add hozzá az előre elkészült bacont, és önts rá kókusz- vagy zabkrémet, tárkonnyal vagy más, hozzá illő zöldfűszerrel szórd  meg.

Kitűnő felhasználási módja, ha levesben főzöd meg (répa, cukkini, karfiol, karalábé, stb) egyszerű zöldséglevesként, vagy paradicsomszósszal felöltve nagyon finom minestrone levest készíthetsz belőle. 
Vegyesköretben is nagyszerűen megállja a helyét, például egy egészben sült karaj mellé kelbimbót, karfiolrizst, (tepsiben sült) répaszeleteket is kínálhatsz.

Paleós köretötletekért minden kedden érdemes rápillantani az A Jó Paleó Életbe! Facebook oldalára, hiszen a KöretKedden paleolit diétában fogyasztható ételeket veszünk sorra.