Ezt a posztot decemberben írtam meg a karácsonyi időszakra vonatkozóan, de véletlenül nem publikáltam, vázlatban maradt. Viszont a "degeszre evés" egész éves program, hiszen látogatjuk a nagyit, beülünk a barátokkal, egy kis összejövetel itt, egy kis céges ebéd ott, és máris szemben állunk a ténnyel: megint sokat ettünk. De hogyan lehet ezt kiküszöbölni? Milyen praktikák vannak túlevés ellen? Én az alábbiakat igyekszem betartani:

diéta karácsonyi ebéd
- többször együnk keveset - (hát ez nem egy oltári nagy újdonság!) ez (szinte) minden (egészséges) diétánál alapszabály és bizony ilyenkor is nagyon jól jön, ha erre odafigyelünk. Felgyorsítja az emésztést,  és nem kívánunk annyi kaját a következő étkezésnél.
- igyunk sok folyadékot - ez is eltelít, kevesebb kaja fér belénk, főleg csapvíz, ásványvíz és tea legyen az elsődleges folyadékforrásunk!
- Nagymamánál, anyukánknál is kerüljük el a nokedlit, kenyeret, vagy legalább kevesebbet együnk belőle, akár savanyúsággal megegyező adagot kanalazzunk be, vagy ne is kérjünk ezekből, már ezzel is sokat tehetünk a jobb közérzetünkért valamint a túlevés ellen. Ne feledjük, ilyenkor még a "Na, meg a hókifli!" felkiáltással a rokonok, tuti, hogy két tálca sütit is elénk fognak még tolni. Inkább repetázzunk pár óra múlva, mint egyszerre nagy mennyiséggel terheljük meg a hasunkat. A közérzetünk is sokkal kellemesebb lesz!
- Ha a nagy vendégeskedések közepette otthon főzünk, válasszunk inkább salátát, zöldségköretet a hús mellé, együnk kímélőbb ételeket, például levest vacsira, és ha tudunk, iktassunk be egy kis mozgást is! Séta, szobabicó, stb., a testünk és emésztésünk hálás lesz érte!
- Az utolsó, egyben talán legszörnyűbben hangzó tipp: együnk egy keveset, mielőtt vendégségbe indulunk! Tudom, most többen felszisszennek, ám ha picit csipegetünk otthon indulás előtt, nem érkezünk annyira éhesen, így a tányérunkra is kevesebb ételt fogunk pakolni. Kérjük meg a rokonokat, hogy inkább dobozolják be nekünk a maradékot, egy csomó kajának nem árt a fagyasztás, és hálásak leszünk még ezért olyan napokon, amikor nincs kedvünk főzni!

Kép forrása: http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=3958