Ha már elkezdted a diétát, nagyon jó úton vagy! Elkezdeni a legnehezebb, de sokan pár nap/hét után feladják. Ha jól tudom, 3 hét kell ahhoz, hogy egy új szokást kialakítsunk magunkban, tehát ezt kell valahogy túlélned, bármilyen diétába is fogsz bele.

paleo diéta

Lássuk, mik azok az általan jónak tartott aranyszabályok, amik Téged is motiválhatnak a folytatásban:

  • Étkezési napló: Több okból is nagyon jó ötlet, ha naplót vezetsz. Egyrészt a napi ötszöri étkezést talán jobban be tudod tartani, ha írod is, mit eszel, azaz tudatosabbá tesz a saját igényeidet, testedet illetően. Másrészt jó ötleteket tudsz belőle meríteni, amikor visszalapozod, azt keresve, mi is legyen a másnapi menü. Ha esetleg nem csak az elfogyasztott ételeket, hanem a súlyod csökkenését, a testmozgás mennyiségét, intenzitását, és netán a tested reakcióit (emésztés, bőröd állapota, stb) vezeted, komplett képet kaphatsz tényszerűen a diétádról, és egy egészségügyi vizsgálatnál is viheted magaddal a javulás módját bizonyítva.
  • Kajaötletek gyűjteménye: Egyszerűen írj listát a kedvenc egészséges ételeidről, ezt a telefonodon, tableteden is tárolhatod. Ha nincs ötleted, csak előkapod, és kiválasztod azt, amihez éppen akkor kedved van. Ez azért is nagyon jó módszer, mert amikor az ember diétázik, valahogy mindig éhesebb, és ha előre megtervezett menüket főzöl, nem gondolsz egész nap arra, mit is kéne enned ergo nem zabálsz be.
  • Bevásárlólista kedvenc egészséges ételeidhez: az előző ponthoz szervesen kapcsolódik ez a tétel, egy-egy étel hozzávalóit szintén tudod tárolni a telefonodon, így bármikor előkaphatod, és nem veszel sem egészségtelen, sem felesleges élelmiszert.
  • Egészséges alapanyagokból összeállított készlet az éléskamrában: alapvető fontosságú! Mindig legyen otthon olyan alapanyagod, amiből 10 perc alatt összeállíthatsz egy ételt. Legyen az néhány tojás, némi zöldség fagyasztva, bármi, de legyen otthon, hiszen így tudod megállni a pizzarendelést vagy a gyorsétterem ajtajának kinyitását.
  • Fagyasztott készétel, amit te főztél. Készülj előre! Akár heti menüterv, akár pár alapanyag, ami állandóan van otthon, akár főzött kaja a fagyasztóban, ezzel mind a diétád sikerét szolgálod. Miket fagyaszthatsz le? Húsleves, lecsó, fasírt, hogy csak pár tök egyszerű dolgot említsek.
  • Akaraterő :) Sokszor ez a legnehezebb! Viszont ha követed a magadon tapasztalt változást, látod, hogy kezdenek lötyögni rajtad a ruháid, könnyebben mozogsz, nincs kajakómád, hidd el, kitartani is könnyebb! És akkor még nem beszéltünk arról, mennyi dícséretet fogsz kapni! :)

Köszönöm, hogy olvastad a bejegyzést, ha tetszett, oszd meg, szólj hozzá, kérdezz!
Kövesd Facebook oldalamat:  
https://www.facebook.com/ajopaleoeletbe/​

Fotó forrása: theredhandsreport.com