IR inzulinrezisztencia IR főzőtanfolyam főzőtanfolyamA paleolit diétával biztosan megismerkednek azok is, akik az IR-ben (inzulinrezisztencia*) érintetté válnak. Az ő számukra indul hamarosan főzőtanfolyam a Hajni's kitchen jóvoltából.

 

Ha kíváncsi vagy a főzőtanfolyamra, érdemes követni a Facebook oldalt a részletekért!

*Lássuk, mi az az inzulinrezisztencia:
Az IR a szervezet szénhidrát-anyagcsere zavara. IR esetén csökken a sejtek inzulinérzékenysége, kevesebb cukrot képesek felvenni.
A szervezet működése szempontjából fontos a vércukorszintünk. Ennek szabályozásában komoly szerepet tölt be a hasnyálmirigyben termelődő inzulin, amely hormonként segíti, hogy a sejtekbe bekerüljön az azokat tápláló cukor.
Inzulinrezisztencia esetében csökken a sejtek inzulinérzékenysége, ugyanis az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni a sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz. Emiatt lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy a sejtbe a cukor bekerülhessen. Kompenzálásképpen több inzulin termelődik, mely erős éhségérzetet okoz. Fokozódik az édességek és a szénhidráttartalmú élelmiszerek utáni vágy, ezek túlzott fogyasztása pedig elhízáshoz vezet.

Az inzulintermelő béta-sejtek egy darabig bírják a tempót, majd kimerülnek, ekkor a cukorbetegnek már kívülről bevitt inzulinra van szüksége. Az ezt megelőző állapot évekig tünetmentes lehet, emiatt igen fontos a szűrés, mert időbeni felismeréssel és beavatkozással megakadályozható, illetve késleltethető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása.

Az IR-re utaló jelek:
- meddőség (a várt teherbeesés elmarad), jellemzően ekkor találkoznak a nők a jelenséggel, gyakran PCOS-ti is diagnosztizálnak a vizsgálatok során
- elhízás deréktájon, súlyproblémák
- fáradtság, kialvatlanság
- depresszió
- fokozott szőrnövekedés
- zsíros bőr
- fokozott éhségérzet (édesség utáni vágy)
- menstruációs problémák
Fontos azonban, hogy a tünetek nélkül is fennállhat az IR!