PCOS policisztás ovárium szindróma inzulinrezisztencia paleolit diéta paleo életmód paleó a betegségek ellen tartós fogyásHa már szó esett az IR-ről (inzulinrezisztencia), ahol említésre került a PCOS, érdemes erről is olvasni pár szót, hiszen Magyarországon jelenleg minden 10. termékeny nő érintett.

 

A PCOS (Policisztás ovárium szindróma) a nőket érintő egyik leggyakoribb endokrin zavar, amely a petefész(k)ekben egy/több/vagy sok ciszta megjelenését jelenti.

Oka: elsősorban az inzulinrezisztencia, amelynek következményeképp több inzulin termelődik, ami hormonális és anyagcserezavart okoz.

Tünetek - a metabolikus X szindróma tüntetcsoportja: 
- magas vérnyomás
- cukorbetegség (gyakori vércukorszint csökkenés (hipoglikémia) édesség fogyasztása után vagy hosszú étkezési szünetek után)
- has körüli hízás
- zsíranyagcsere-zavarok
- köszvény
- férfias szőrnövekedés
- menstruációs zavarok
- PCOS
- zsíros bőr, aknék
- hajhullás
- pszichés tünetek (depresszió, levertség)

A diagnózis felállításához az alábbi háromból legalább kettőnek teljesülnie kell:
- peteérési vagy menstruációs zavar
- férfihormon túlsúly tünetei vagy laboratóriumi jelei
- policisztás ováriumok (azaz ciszták a petefészekben)

Kezelése:
A betegség jelen pillanatban nem gyógyítható, azonban megfelelő kezeléssel az állapotromlás megakadályozható és a tünetek visszafordíthatóak. A PCOS alapkezelése mindenki számára ugyanaz. Ennek alapja a különféle kezelésekkel a szervezet inzulinérzékenységéhez való alkalmazkodás.

Ha netán észrevesszük magunkon az erre utaló jeleket, már akkor érdemes a paleo életmódot kipróbálni, hiszen rengeteg betegségre kínál gyógymódot a szénhidrát, a cukor, a glutén, a keményítő, a tartósítószer, stb elhagyása, a mozgás elkezdése. Természetesen aki bármilyen betegségéről tud, mindenképp keresse fel orvosát, vagy egy olyan orvost, dietetikust, aki nem utasítja el élből a paleolit diétát. Annál is inkább, mert az alábbi megoldási javaslatban szerepel a gyógyszeres terápia, amit egy kis odafigyeléssel, tudatos életmódváltással (ami nem jelenti azt, hogy bármilyen finomságról le kellene mondanunk) ki is tudunk kerülni.

A hivatalos PCOS kezelés 4 pillérből áll: 

  • egyénre szabott diéta: napi 5-6-szori étkezés a glikémiás index (GI) figyelembe vételével. A glikémiás index egy-egy étel vércukorszint emelő hatását mutatja. Minél jobban megemelkedik a vércukorszint, annál nagyobb lesz az inzulinválasz is, ezért ezt megelőzve főként az alacsony GI-ű, komplex szénhidrátok fogyasztása javasolt, szükség szerinti zsírszegénységgel.
  • rendszeres mozgás (javítja a sejtek inzulin iránti érzékenységét)
  • gyógyszeres terápia (metformin hatóanyag)
  • szükség szerint pszichés támogatás