Már szeptemberben nekiültem listát írni, és összeszedtem mely ételek lesznek télen a diétám alapanyagai. Ilyenkor is lehet változatosan finomakat enni, és nem kell, hogy méregdrága zöldségeket vegyünk. Aki piacra járó, annak könnyebb dolga van, kövezzetek meg, én nem járok piacra, csak a munkahelyem vagy a lakásunk melletti zöldségeshez.

paleózni télen téli alapanyagokNézzük, mik azok a zöldségek, amiket télen ehetsz a diéta részeként: Fontos: a paleoban az idénynek megfelelő alapanyagokat ajánlják, én ehhez nem tartom magam szigorúan, tehát fogyasztok cukkinit is, ha megkívánom, vagy megveszem a mirelitzöldséget is, ha épp az szolgálja a kényelmemet!
- tök: sütőben sütve köretként, tökpüréként, leves formájában vagy édesen desszertként uzsonnára fogyasztva tökéletes és sokoldalú
- savanyúkáposzta: köretként sült hús mellé, savanyúságként, esetleg töltött káposzta formájában. Már hónapok óta tervezem, hogy készítek, kelkáposztalevélbe csavarva a tölteléket, amibe rizs helyett őrölt napraforgómagot tennék - ezt valahol olvastam.
- cékla: olcsó, püréként vagy ezt is sütve, vagy kakukkfűvel serpenyőben párolva-sütve
- avokádó: imádom, de van időszak, amikor nagyon drága, nem mindenki engedheti meg magának. Nyersen szeletelve, vagy avokádókrémként (paleo módon elkészítve) nagyon finom és tápláló!
- póréhagyma/hagyma: levesnek vagy sütve, akár egy finom paleo pizzára feltétként
- répa: na, ez nálam a jolly joker! A répát hirtelensütve, levesbe, muffinba, répatortaként, nyersen, bárhogy, bármikor, bármiben meg tudom enni.
- zeller: személy szerint nem szeretem, de pl. hasábformában kisütve kókuszszírban vagy sütőben paleo hambi mellé is fogyasztható, krémlevesként is, püréként és zöldséglevesbe is szuper!
- édesburgonya: hasábburgonya, püré, krémleves, akár paleo liszttel derelye vagy szilvásgombóc alapanyaga, főzve-hagymával pirítva nagyon finom!
- karalábé: zellerhez hasonlóan. Én húslevesbe is teszem, a férjem utálja. :)
- fehérrépa: nem része a diétámnak, nem rajongok érte, de más attól szeretheti.
- kelkáposzta: főzelék, leves (frankfurti), rakottkel rizs nélkül, töltött káposzta, pirított kelkáposztacsíkok köretként.
- kínai kel: én nem fogyasztom, de attól még más megteheti.
- karfiol: zabkorpába panírozva sütőben sütve rántott formában, karfiolrizsként, főzve, párolva, serpenyőben pirítva. Itt említem meg újra a paleo pizzát, aminek szuper alapanyaga a főtt karfiol tojással összekeverve, elősütve, majd feltétekkel megpakolva akár vendégvárónak is tökéletes.
- a karfiol Hulk változata: brokkoli, főzve, sütve, krémlevesként
- pritaminpaprika: kockákra vagy juliennre (vékony csíkokra) vágva sütve, pirítva, vagy akár nyersen. Ha piros-zöld-sárga pritamint még a férjem is kifejezetten szereti-igényli.
- nyáron eltett lecsó: ha olyan szerencsés vagy, hogy anyukád-nagymamád-anyósod (megfelelő aláhúzandó) szokott lecsót eltenni nyáron, vagy esetleg te magad vágsz bele a folyamatba, akkor ezeket is elő-előkaphatod, tojással kikeverve szupergyors paleovacsora!
- a képre kattintva megláttam a gombát, ami nekem ételallergia miatt kiesik a látókörömből, viszont ebből klassz gombapörit, párolt gombát, gombás tojást lehet kanyarintani.

A fenti képen a kukorica és a zöldbab is láthatók, ezek nem részei a paleo diétának, ne fogyaszd! A paleós ételek listáját Szendi Gábor weboldalán megtalálod!

Biztos több dolgot is kihagytam, ami nekem most nem, de másnak eszébe jut, azért remélem, segítettem valamelyest. Ismétlem önmagam: a fent felsorolt zöldségeket sima diétába is be lehet/kell illeszteni, hiszen sokféleképpen variálhatók, keverhetők, húsmentes főételként, vegyes zöldségköretként, vagy sütiben felhasználhatók.

Köszönöm, hogy olvastad ezt a bejegyzést, ha tetszett, fel tudsz iratkozni az e-mailes értesítőre, így a legfrissebb bejegyzésekről azonnal értesülsz. Oszd meg barátaiddal is a bejegyzések linkjét!

Legközelebbi bejegyzésem témája: Honnan szerezhetsz be paleós alapanyagokat?

Kép forrása: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/11/29/recommended-vegetable-list.aspx