gyógyulni paleóvalA teljes listát biztosan nem tudom felsorolni, de néhányat a saját példámból igen. Tovább felhívom a figyelmet, hogy nem vagyok orvos, mindenki csak a saját felelősségére kezdjen bármilyen diétába, és inkább kérje ki orvos vagy paleót ismerő dietetikus tanácsát!

Egyébként Szendi Gábor oldalát érdemes elolvasni, ahol rengeteg saját tapasztalatot küldtek be az oldalra. Nagyon bátorító, és látható ott is, hogy ez a diéta megoldást jelenthet azoknak is, akiknek esetleg még az orvosok sem tudják, mi a bajuk, hiába járnak évek óta dokitól dokiig. Ha az orvostudomány jelenlegi állása szerint a refluxot -ami népbetegség- csak endoszkópos=kellemetlen vizsgálattal tudják kideríteni (röhej), akkor valószínűleg azt sem tudják az orvosok, hogy "az vagy, amit megeszel".

Saját tapasztalat, hogy ételed az orvosságot, de ha nem a megfelelő táplálékot viszed be, akkor az beteggé is tehet, ilyen egyszerű az egyenlet.

Azt is megértem, és szintén saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mennyire nehéz lemondani a megszokott kajákról. Nem is azok íze miatt feltétlenül, hanem a hatás miatt, hogy pl. bevágsz egy tál nokedlit, és azonnal telítődsz, míg az egészségesebb kajától sosem fogod ezt a "garatigzabáltammagam" érzést kapni. Nem is kell, át kell szokni, meg kell várni, amíg enélkül is jól tudod érezni magad.

Nézzük a betegségek listáját, amik nálam rendeződtek vagy folyamatban vannak:
- vércukor ingadozás, inzulinrezisztencia: főleg a szénhidrátbevitel drasztikus csökkentése miatt, de a mozgás is fontos tényező
- petefészek-ciszta (PCOS): nagyjából 3 hónap alatt az egyik oldalon szinte teljesen felszívódott
- reflux: mióta paleózok, nem volt ezzel gondom. Nálam nem a gyomorsav-dolog állt fenn, hanem erős mellkasi fájdalom. Szerencsére ennek is búcsút intettem!
- pattanások: 34 évesen még mindig küzdöttem ezzel. Hát képzelhetitek! Aztán kivezettem a tehéntejet és mindenféle tejterméket az étrendemből, és elmúltak. Aztán ettem sajtot, és isszonyat ronda dolgok jöttek elő. Szóval a sajtoknak is pá! Sosem voltam sajtos-típus, tehát nem hiányzik. Szerencsére a kefírt, joghurtot sem hiányolom, nem voltak az életem részei. Ha tej, akkor zabtej, kókusztej, mandulatej. A tejföl néha hiányzik, de nem ér annyit. Nekem így jó, de elhiszem, hogy van olyan, aki küzd vele, ezt mindenki maga érzi.

Aztán olvastam még Szendi Gábor oldalán (mármint nem a testén, hanem a weboldalán: hehe), hogy teherbeesési gondokat, pajzsmirigy-problémákat oldott meg. És akkor nem beszéltünk még a gluténérzékenységről, a laktózérzékenységről, a bélgyulladásokról. Ha érdekel a további lista, a fent említett oldalon vagy a neten tájékozódj!

Köszönöm, hogy olvastad azt az írást, ha tetszett és további paleós témák is érdekelnek, látogass vissza máskor is! 

Kép forrása: http://www.gcruralhealth.com

Ha szeretnél értesítést kapni a legfrissebb írásokról, akkor a bejegyzések alatt keresd az alábbit, és add meg az e-mail címed!

"E-mail értesítő kéréséhez adjon meg elsődleges e-mail címet."