banános süti paleo sütiA banán finom, sokoldalú, tápláló és mindenhol kapható. Kell még ennél is több indok a fogyasztására? Mivel nemrég hallottam először a banántejről, eszembe jutott, hogy összeállítok magamnak egy kis receptgyűjteményt, ahol a banáné a főszerep.

 

Banánturmix:
1 db érettebb banánból 1 bögre zabtejjel turmixolás után finom desszert válhat. Aki szereti, kis fahéjjal megszórhatja.

Banánpalacsinta:
2 db tojás mixerrel való habosítása után 1 db érettebb banánt villával beletörünk a tojásba, egy teáskanál kókuszzsírt kanalazunk egy serpenyőbe, és evőkanállal a serpenyőbe kanalazzuk a masszát (egy evőkanál=egy palacsinta). Mindkét oldalát barnára sütjük. Gyömölcsöt szórhatunk a tetejére, de magában is nagyon finom.

Banános-málnás fagyi:
Fagyasztott banán és málna turmixgépben keverés után már fogyasztható is. Egyszerű és nagyon finom desszert. A banán mellé más gyümölcs is kerülhet bele, akár kiwi, görögdinnye, sárgadinnye is. (Szafi receptje alapján.)

Banános-csokis keksz:
A tésztához:

3 tojásfehérje
15 dkg darált dió
3 ek. méz
csipet só

A krémhez:
2 ek. víz
1 ek. kakaó
3 tojássárgája
4 dkg vaj
fél banán

Elkészítése: A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a darált diót és a mézet. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanálnyi halmokat rakunk, melyeket kanállal kerek lapokká formázunk. A tepsit előmelegített sütőbe tesszük (nekem gázsütőm van) 10 percig hármas fokozaton, 20-25 percig pedig a legkisebb fokozaton sütjük-szárítjuk. Közben elkészítjük a krémet:
Kért evőkanálnyi vízbe egy evőkanál kakaót és három evőkanál mézet teszünk, összekeverjük és folytonos keverés mellett felforraljuk. Levesszük a tűzről, és a tojássárgákat belekeverjük a forró krémbe. A banánt pépesítjük, összekeverjük a puha vajjal, majd a kihűlt csokikrémbe keverjük, megkóstoljuk, és ízlés szerint még mézzel édesítjük. A krémmel megkenjük a lapokat és összeragasztjuk.
(Megjegyzés:  mivel mézet nem fogyaszthatok, kipróbálnám méz helyett banánnal úgy, hogy a krémet elhagyom.)

Kép forrása: jamieoliver.com