Az emberek az ünnepek tájékán hajlamosak a kelleténél többet vásárolni, főzni és enni. Három egészséges recept leírása következik - vigyázat, függőséget okozhat! :)
Az alábbi receptekben ráadásul semmilyen "különleges" hozzávaló nincs, amit bármelyik boltban ne lehetne megvenni.
RÉPATORTA
Hozzávalók:
3 szál reszelt répa
4 ek eritrit
10 dkg őrölt mandula (vagy dió)
4 db tojás
3 ek kókuszzsír
fahéj
késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés:
Keverjük ki a tojásokat a kókuszzsírral, eritrittel és fahéjjal. Az őrölt mandulát (vagy diót) keverjük össze a szódabikarbónával, majd öntsük össze a száraz és a nedves hozzávalókat. Tegyük bele a masszába a lereszelt sárgarépákat, majd 170 fokos sütőben süssük 1 órán át.
Öntetként készíthetünk hozzá eritrittel édesített kókuszkrém (cocomas), amibe belecsarjuk egy citrom vagy lime levét, de kínálhatjuk cukormentes lekvárral is.
CSOKIS/DIÓS/MOGYORÓS KEKSZ
Hozzávalók:
10 dkg darált törökmogyoró/dió
10 dkg kókuszreszelék
3 db tojás
4 ek kókuszzsír
eritrit (cukoralkohol)
fahéj
Elkészítés:
Ez az alapkeksz. Ha csokisra szeretnénk, tegyünk hozzá 3 ek cukrozatlan kakaóport, de ennél a változatnál kell még hozzá 2 ek kókuszzsír! Tehetünk rá mazsolát, mogyoró-, diódarabokat, csokikockákat.
A kókuszreszeléket őröljük meg kávédarálóval, majd keverjük össze az alapanyagokat. Vizes kézzel formázzunk kis golyókat, amit aztán a tepsiben egy kanállal lapítsunk le, hogy korong formájuk legyen. 180 fokos sütőben kb. 20 percig süssük. Hagyjuk teljesen kihűlni, akkor nem fog szétesni.
CSOKIMOUSSE
Hozzávalók:
150 gramm legalább 70-os étcsokoládé eritrit
4 db tojás
5 cl kávé (instant és koffeinmentes is lehet)
Elkészítés:
A csokit olvasszuk meg. Miután kicsit kihűlt, keverjük hozzá egyenként a tojások sárgáját, és öntsük hozzá a kávét. Az eitrittel verjük kemény habbá a tojások fehérjéjét, keverjük össze a két masszát , majd tálkákba vagy kis poharakba adagolva tegyük hűtőbe legalább 3 órára. Tálaláskor díszíthetjük fagyasztott bogyósgyümölccsel és friss mentalevéllel.
Forrás: Tóth Bernadett „Betty” – HCG szakácskönyve