Még decemberben ígértem, hogy írok arról, milyen előkészületekre van naponta szükség, hogy a paleo diéta ne rémálom legyen.
Szerintem egyébként nem sokban különbözik ez sem más diétáktól ebből a szempontból sem, hiszen mindig készülni kell, bár ebben az esetben nem rohanhatunk be pl. virsliért egy közértbe, hogy gyorsan kerüljön belénk valami étel, hiszen a virsli (az adalékokkal és szójával teli) tiltólistán van.
Valamennyivel tehát mindenképpen több előkészületet igényel a paleózás, de pár hét alatt -mint mindent- ez is meg lehet szokni, és nagyon meg lehet szeretni!

paleo diéta diéta tervezése időgazdálkodás

A titok: a tervezésben rejlik. Ebben semmi váratlan nincs. És hogy miért kell tervezni? Lássuk:
- hogy legyen otthon alapanyag a főzéshez - szerintem ez a háziasszonyoknál egyébként is így van, paleóban az engedélyezett hozzávalókból kell legyen főznivaló. (Kókuszzsír, olivaolaj, állati zsír, húsféle, zöldségféle - ha ezek vannak, éhes nem maradsz.)
- hogy ne maradj éhen: ha ugyanis nem tervezel, nem is vásárolsz, ergó, nem tudsz miből enni. Persze vannak/lesznek napok, amikor elvagy gyümölccsel egész nap, nem is kívánod a főtt kaját, de nyilván nem minden nap lesz ilyen.
- hogy ne folyton a kajákon járjon az eszed: ha nincs előre kitalálva, mit fogsz enni, hajlamos leszel egész nap az ételeken gondolkodni, ami nálam abszolúte előidéz(het)i a folyamatos éhséget.
- hogy az időddel tudj gazdálkodni: ha megtervezed, akkor könnyebben be is tudsz vásárolni hozzá, és egy nagyobb fazéknyi ételt akár 4-5 alkalomra is be tudsz osztani (le is fagyaszthatod), és egyszer kell csak megfőznöd. Ráadásul egy alkalommal többféle ételt is elkészíthetsz, így...
- ... változatosan étkezhetsz, ami egy jó diétában -így a paleóban is szintén- fontos. A lényeg, hogy ne vigyél túlzásba semmit, mindenből egyél valamennyit, ne egy étkezés alatt persze, hanem egyik nap ebből többet, másik nap másból. Kiegyensúlyozott táplálkozás! - ez az egyik legfontosabb.

Ami még segíthet: a dobozolás. Előző este be tudod a másnapi ötszöri étkezésedet dobozkákba pakolni, így amikor megéhezel, már a kész ételeket veszed elő, és evés után mehetsz is tovább a dolgodra.

A fentiekből is látható, hogy bármelyik diétára rá lehet húzni a fenti "receptet", hiszen az előre készülés, az időd beosztása, a napi legalább ötszöri étkezés (gyakran keveset) segít az anyagcserédet rendben tartani, nem leszel éhes, vagyis nem eszel olyasmit, amit nem kéne, ezért elkerülöd a bezabálást, és így nagyobb kedved lesz mozogni is, egyszóval alapszabály nálam a fentiek betartása. 
Azért -hidd el nyugodtan- nálam sem megy így mindig, hisz emberből vagyunk, de törekedhetünk az optimálisra! :)

Kép forrása: http://www.pixator.net/?diet+plan