banántej vegán tej tejrecept olcsó paleo tejÚgy nőttünk fel, hogy reggelire, tízóraira tejet vagy tejterméket fogyasztottunk. Gyerekkori emlékeimben szerepel a ragacsos-zacskós literes tej, a fél literes kakaó. Máig emlékszem az ízére, főleg párizsis kiflivel. Felnőttként viszont szembesülünk az ételintoleranciával, az ízlés változásával vagy egyszerűen szeretnénk új dolgokat kipróbálni. Erre legjobb megoldás a tejhelyettesítő!

 

A helyettesítés szót nem is annyira szeretem, ha már valamiről -akár egészségügyi, akár egyéb okok miatt- lemondok, inkább új dolgokkal szeretek kisérletezgetni.

Tej helyett a paleó diétába beilleszthető magok tejeit fogyaszthatjuk: kókusztej, kesutej, mandulatej

Nálam a reggeli és a napközbeni kávézás például alap. Ezért amikor paleózni kezdtem, elképzelni sem tudtam először, mit is fogok a kávémba tenni tej helyet. Nálam a zabital vált be. Az ára magasabb (kb. duplája) az állati tejnek, viszont vízzel hígítom, így egy kicsit gazdaságosabbá tudom tenni. Ráadásul nem kell érte bioboltba menni, hiszen már a DM-ben is lehet kapni. A zab"tej"ből ráadául banánturmixot is lehet készíteni, és cukor sem kell hozzá, hiszen egy kicsit édeskés íze van. Nagyon megszerettem.

A paleóval nagyjából két és fél éve ismerkedtem meg, de ma hallottam először a banántejről. Szögegyszerű recept, ráadásul kasszabarát. Este ki is próbálom az alábbiak szerint:
- 1 db fagyasztott banán
- 1 bögre/2 dl víz
- összeturmixolni, és kész. (Ízlés szerint egy csipet só és/vagy fahéj mehet még bele.)

A kép forrása: nlcafe.hu