Bizonyos területeken komoly változásokkal jár a paleo étrendre való áttérés, alapvetően változtattam meg az ételeim alapanyagát, viszont nem nagyon tér el egy normális diétázó vagy egészségesen étkező ételsorától. Tehát ha valaha már diétáztál, nem fog túl nagy erőfeszítést igényelni az erre való áttérés, de akkor miben más mégis, mint egy akármilyen fogyókúra?

paleo étrendElőször is: nincs éhezés. Nálam a napi ötszöri étkezés vált be, természetesen magvak, aszalt gyümölcs a tízórai és az uzsonna. Ez a vércukorszinted egyenletesen tartásában játszik nagy szerepet, így tudod elérni, hogy hazaérve ne fald fel a hűtőd teljes tartalmát.

Aztán a tartósítószerek, a tejtermékek, a fehérliszt elhagyása olyan klassz hatással van az emésztésemre, amitől minden reggel könnyen indul - ha érted, mire gondolok.

A junkfood és cukros műlötyik kihagyása, a sok zöldség és gyümölcs mindennapi fogyasztása pedig egy olyan könnyedséget és jó érzést ad, amit eddig semmilyen más diéta nem biztosított.

Ráadásul a szendvics-rizs-krumpli-tészta ördögi kör megtörésének köszönhetően legújabb kedvencem az orange tök sütőben sütve sósan, zsályával. Barátom, ha akarsz magadnak jó perceket szerezni egy borongós téli napon, ezt nem szabad kihagynod. A tepsis sült zöldségek egyébként is klassz köret (hagyma, póréhagyma, cékla, karalábé, sütőtök, édesburgonya és még sorolhatnám) vagy akár húsmentes főételként is megállja a helyét. 

Számomra nagy tanulság a paleóban, hogy nem a kedvenc ételeink paleós változatára kell törekednünk, hanem az új ízek felfedezésére. Így lett a szakácskönyvemben új bejegyzés a zöldséglasagna (tészta helyett padlizsán), a paleocsinta (Szafi-féle süteménylisztből), a paleo zserbó és még sorolhatnám. A savanyúkáposzta sütőben sült zabkorpás rántott hússal kifejezetten ünnepi ebéd, a mustáros csirkecsíkok zöldséggel, vagy a kókuszzsírral készült bolognai szósz pirított répacsíkokkal pedig óriási kedvencem, és még csak nem is nagyon kell kétfelé főznöm (a férjem a hagyományos tésztás változatot tolja továbbra is). Rengeteg receptötletet vettem Burján Szafitól, ez itt lehet a reklám helye is, aki paleózik (esetleg glutén- vagy laktózérzékeny, netán a tojásra is allergiás), meg kell hogy ismerje az ő nevét és munkásságát!

Tehát aki azt hiszi, hogy a paleó az magvak és erdei bokrok bogyóinak szedegetéséből áll, netán unalmas hús-saláta kombináció vár rá élete végig, azt ki kell ábrándítanom. Szvsz: életem egyik legjobb döntése volt, hogy paleózni kezdtem. És a non plus ultra: életemben először nincs vágyam 3-6 vagy x hónap letelte után, hogy bezabáljak egy óriási hamburgert sült krumplival. Sem kísértés, sem a rossz utáni vágyakozás - hát ez tényleg csodával határos! :)

Ha tetszett a bejegyzés és érdekel a paleós étrend, olvasd el a többi bejegyzést is. Ha nem akarsz lemaradni a legújabb írásokról, a bejegyzés alatt fel tudsz iratkozni az e-mailes értesítőre. Köszönöm, hogy olvastad a blogot! Ha úgy érzed, valamelyik barátodnak, rokonodnak bátorításra, egészségesebb életmódra lenne szüksége, küldd el neki a blog címét, hátha pont ezt olvasva határozza el magát a változtatásra!

Kép forrása: http://womensrunning.competitor.com/2015/07/nutrition/top-5-secrets-to-beating-pre-run-hunger_42931