mintaétrend paleo mintaétrend

Ahogy ígértem, bele is vágok a paleo diéta alapján összeállított étrend leírásába.

 

(Kérlek, mielőtt belekezdenél a paleo, vagy bármilyen diétába, menj el egy gyors kivizsgálásra, hogy megnyugtasd magad.)

Az első mintaétrendeket olyan ételekből állítottam össze, amelyeket te is ismersz, eddig is fogyasztottál. Nincsenek benne különleges lisztek (majd lesznek), csak a hagyományos, normál életek. Nem hiszem, hogy ha valaki ezeket normális mennyiségben fogyasztja, akkor bármilyen bajt okoznának, de ezért is jobb, ha első pillanattól fogva étkezési naplót vezetsz, és írod a megfigyeléseidet. (Részletesen az előkészületekről itt írtam.)

A mintaétrendeknél igyekeztem figyelembe venni több szempontot, például hogy dolgozunk, tehát nincs minden nap 2-3 óránk főzögetni. Próbáltam odafigyelni arra is, mik az idénynövények, de alapvetően, aki most kezdi a diétát, és elkerüli a paleo által tiltott élelmiszereket, már nagyot lép. A bio és egyéb feltételektől a kezdetekben szerintem eltekinthetünk, hiszen így is sok a változás, elég apró lépésekkel haladni.

Nézzük hát az első paleo mintaétrendet. Kérlek, ne feledd, itt javasolt ételeket írtam össze, olyasmiket, amit mindenki ismer, általában fogyaszt is, egész egyszerűen más a köret mint eddig, de ezen kívül semmi szokatlan nincs benne, ami miatt nehézséget jelentene.

MINTAÉTREND 1., például egy szép hétfői napra... vagy bármelyikre... 
Reggeli: 3 tojásból rántotta, kígyóuborka, retek. Kávé (növényi tejjel)/tea.
Tízórai: 1-2 marék mazsola
Ebéd: resztelt csirkemáj főtt édesburgonyával
Uzsonna: 2-3 mandarin
Vacsora: sült csirkecomb pirított póréhagymával

Akkor lássuk részletesen:
A reggelit készítsd zsíron vagy kókuszolajon. A kókuszolaj egyébként rendkívül sokoldalúan felhasználható, pl masszírozni is lehet vele, de jó a száraz hajra, bőrre. Ezzel lehet kikenni a tepsit, és a paleo krémekbe is belekeverhető. Nagyszerű és egészséges.
Növényi tej: én zabtejet iszom, nekem a zab belefér a paleo elvbe. Ha neked nem, vagy az íze nem jön be, próbálkozz a kókusztejjel, mandulatejjel, kesutejjel. Vagy idd a kávét feketén steviával vagy eritrittel édesítve.
Aszalt gyümölcsből érdemes a piacon bevásárolni, zárható üvegekben jól eláll a kamrában vagy szekrényben. Ennél is jobb persze, ha otthon aszalsz, ehhez már kiváló gépeket lehet vásárolni 10 000 Ft körül.
Az édesburgonya engedélyezett a paleo diétában, hasonlít a sütőtökre az íze, de mégiscsak krumpli. A LIDL-ben egyébként elég gyakran akciózzák, ilyenkor 399 Ft-ért lehet megvenni kilóját.
A sült húsokhoz bátran használj zöldfűszereket és a fantáziádat! Az én személyes kedvenceim a kakukkfű, majoranna, medvehagyma, metélőhagyma. Akár egyszerre is! :)

Ha éhes vagy az étkezések után, akkor először igyál, majd ha még mindig éhséget érzel, egyél meg bármit, ami a napi étrendben szerepelt. A lényeg, hogy ne menjen el az éhség miatt a kedved ettől az egésztől. Ha eszel, legalább egészségeset egyél. Ha elcsábulsz valami egészségtelen felé, akkor legalább megpróbáltad. Holnap pedig újra próbálhatod - de ez nem bátorítás, mindössze annak a ténynek az elismerése, hogy emberek vagyunk, és valahogy éltünk x évig, felnőttünk bizonyos ételeket fogyasztva, és nem biztos, hogy varázsütésre minden étkezési szokásunkat sikerül megváltoztatnunk. De legalább törekedjünk rá!

Mit gondolsz? Kipróbálod a paleo életmódot legalább egy napig? 

További mintaétrendek hamarosan...