A cím alapján sokan azt gondolhatják, ez egy tukmálós, erőltetős poszt, pedig nem. Sokaknak nem való a paleo diéta. Bár én is többféle tünetből, betegségből gyógyultam ki a paleónak köszönhetően, mégsem ajánlom mindenkinek.

Nézzük, kinek való a paleó diéta:
- ha szereted a tiltós diétákat: Ha bírod azt, hogy bizonyos dolgokat nem szabad enni, akkor nyugodtan próbáld meg ezt az utat. Ha szeretsz mindent, de mértékkel fogyasztani, akkor inkább válassz más étrendet, vagy próbáld szétválasztani az ételeidet (egyik nap tejtermék, másik nap hús, harmadik nap szénhidrát, negyedi nap keményítő - ez hasonlít a 90 napos fogyókúrára). 
- ha szeretsz főzni: a paleolit étrend megkívánja, hogy legalább kétnaponta fakanalat ragadj. Miért? Mert a boltban kapható készételekben tartósítószer van, a kifőzdék pedig általában liszttel sűrítenek, tehát ezekkel nem fogsz messzire jutni. Egyébként én szoktam hentestől enni sültkolbászt időnként, vagy veszek egy húslevest -tészta nélkül-, ezeket azért megengedem magamnak.
- ha szívesen kóstolsz meg új ízeket: nálam a cékla nem volt az élet része, sem a sütőtök, pedig egyébként nem elérhetetlen hozzávalók. Csak akkor építettem be az étrendembe, amikor paleózni kezdtem. A cocomast (kókuszkrém) nem ismertem, és fogalmam sem volt, hogy egyáltalán létezik szezámliszt. Azóta ezekből és társaikból mindig tartok itthon.
- ha tudsz nemet mondani: gyakran állítanak kompromisszum elé a családunkban, étteremben. Ha tudom, kipiszkálom a csipetkét, vagy az étel egy részét nem eszem meg, de ezt pocséklásnak tartom. Szerencsére a férjem vállalkozó szellemének köszönhetően nem sok minden megy kárba.
- ha könnyíteni szeretnél a gyomrodon
- ha gyulladás van a szervezetedben
- ha a PCOS, IR ismerős fogalmak számodra
- ha a tinikorból maradt pattanásokat még mindig kezelgetned kell, legtöbbször eredménytelenül
- ha fogyni szeretnél
- ha egészségesebb akarsz lenni
- és még sorolhatnám az előnyöket. Itt fel is soroltam egyébként.

És kinek nem való:
- ha nem szeretsz/tudsz/akarsz főzni, inkább nem ajánlom. Bár már sok helyről lehet paleo menüt rendelni, elég drága, és sokszor váltja be a hozzá fűzött reményeket (én jobban szeretem a saját főztömet). Azért javaslom, hogy ha nem is térsz át, néha kóstolj meg egy-egy paleó fogást, nyugi, ettől még nem térsz át! :D
- ha bármilyen komolyabb betegséged van (pl. krónikus bélgyulladás), kérd ki az orvosod véleményét előtte! Ne kezdj el egyedül, tanács és kivizsgálás nélkül (semmilyen) diétát!
- ha nem szereted a zöldséget, gyümölcsöt, az "új" hozzávalókat
- ha nem szereted a tiltós diétákat
- ha allergiás vagy bármelyik alapanyagra
És tulajdonképpen itt ki is fújt a listám...

Köszönöm, hogy olvastad ezt a bejegyzést. Lájkold a facebook oldalamat, ha tetszett, az új bejegyzésekért pedig iratkozz fel az e-mail-es értesítőre a poszt alatt.

Ha kérdésed van, tedd fel itt hozzászólásban is nyugodtan, vagy látogass el Szendi Gábor vagy Mezei Elmira oldalára, akik úttörők Magyarországon a témában.