Az újév első napjaiban egymást érik a bölcsebbnél bölcsebb fogyókúrás cikkek, most minden hozzáértő ír valami okosat, és azok is, akik nem. Én csak a saját tapasztalataimat írhatom le, hiszen mindenkinek másképp működik a teste. A férjem tud fogyni, ha déltől semmit nem eszik, én olyankor fél kilót hízni is képes vagyok másnap reggelre (!). Mások vagyunk, az igényeink is mások, egyszóval nincs tuti diéta és nem vagyunk tökéletesek!

paleo étrend sikeres diéta egészséges fogyás tuti diéta

Az előbb épp arról olvastam egy diétázós-tanácsadós cikkben, hogy figyeljünk oda arra, mit-hogyan-mikor eszünk. Köszi a jótanácsot, de ki az a halandó, aki hétköznapokon, munkahelyen ebédlőasztalnál, minden falatot 25-ször megrágva, az ízeket kiélvezve tudja elfogyasztani levesből, főételből álló ebédjét??? Ezeket röhejesnek tartom, hiszen nem életszerű. Nálam a hétvégi étkezésekre helyeződik a hangsúly, csak ekkor van időnk főzni-nyugodtan enni-beszélgetni, élvezve az ételeket, a társaságot. Így tehát aki állva tud bekapni egy csirkés salátát, ne kárhoztassa magát, és az se, aki esetleg két nap egymás után ugyanazt tudja vinni ebédre (vagy háromszor).

Aztán persze mindig megy a szeka az ivás miatt is. Bevallom, én a keveset ivók közé tartozom. Valamiért nem szoktam meg, hogy bedöntsem magamba azt a napi 1,5-2 liter vizet. Próbálkozom erősen, de nem mindig sikerül. Törekedni azért lehet! Nagy kedvencemben, a Kevin Costner-féle Robin Hood-ban mondta a Morgan Freeman által alakított figura: "Nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék."

Elbukunk. Időről-időre. Tegnap este például ettem két karácsonyról maradt sós-sajtos rudat, ami egyáltalán nem paleo volt. Hát meg is bántam -ahogy mindig-, a hasam úgy felpuffadt, egész este szenvedtem, elaludni is alig bírtam. Ma már nem fogom csinálni, elhiheti mindenki!

Egyszer Szendi Gábor írta, hogy ő narancslevet sem szokott inni, de ha előfordul, akkor ennyit mond: na, ma is adtam egy pofont a paleónak. Aztán csinálja tovább a paleo elvek szerint az életét.

Mert emberek vagyunk, törekszünk, de néha hibázunk, belátjuk, de menni kell tovább, folytatni, amíg jól érezzük magunkat, vagy amíg el nem érjük a célunkat!

Szóval ha valamelyik fenti mondat rólad szól, arra kérlek, törekedj, csináld a kiválasztott diétát, amíg képes vagy rá (nálam a paleó már majdnem egy éve tartó szerelem, amit sosem hittem volna), és ha véletlenül hibázol, ne kárhoztasd magad,  tedd meg, ami tőled telik.

Ha viszont végképp nem megy egyedül, akkor kérj segítséget, menj el orvoshoz, hiszen fény derülhet olyan betegségekre, amik gátolják a fogyást, és gyógyszeres kezelést vagy sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek.