életmódváltás egészséges étrendHa életmódváltáson gondolkodsz, biztosan elolvastál már egy rakás cikket, átgondoltad, hogy eddig miért nem tetted meg, biztosan ezer ok röpköd a fejedben, hogy miért maradj úgy, ahogy eddig voltál. Hiszen jó volt úgy neked. Vagy mégsem? Ha mégis a váltás mellett döntesz, olvass tovább!

 

Szóval biztosan próbáltál már ezerféle diétát, és most egy újabbat keresel, ami végre tényleg beválik. Azon tűnődsz, milyen mozgást kellene beiktatnod, melyikhez a legolcsóbb profi szerkót vásárolnod, és hol is van a legközelebbi sportbolt. És aztán persze idő is kell, amikor a sport szóba jöhet, de az nem nagyon van, mert dolgozol, utána rohansz bevásárolni, főzöl, tanulsz a gyerekkel, és mire magadra is szánhatnál egy kis időt, már hullának érzed magad, és csak arra vágysz, hogyágyba kerülj, és ha szerencséd van, 6 órát tudsz is aludni, amíg az egész elölről nem kezdődik. Közben az évek is elteltek, és már megszoktad a hasad körüli kis hurkákat, a ruhatárad felújítása pedig -ha mégis valamiért szükség lenne rá- sajnos nem fér bele a családi költségvetésbe. Egyébként is jó ez így neked, nevetséges ez az egész hajcihő, hiszen már középkorú vagy, és ha most fogyni kezdenél, mindenki aggódva kérdezné: beteg vagy? És te pedig magyarázkodhatnál, és rosszul is esne, hogy ezt gondolják. Pedig közben az orvos szerint pár kilót tényleg le kéne adnod, mert elég magas a vércukrod, és a koleszterinnel is riogat gyakran. Persze ő sem az egészség szobra, dehát neki hinni kell, hiszen ő a szakember, és biztosan ért hozzá. Aztán felír valami koleszterincsökkentőt, és menj vissza 3 hónap múlva. 

Körülbelül ez ma Magyarországon minden 3. ember életének forgatókönyve.

Ha éppen ebben a cipőben jársz, és szívesen váltanál, akkor néhány aprósággal már ma el tudod kezdeni az új életed.

Mik a válaszaid az alábbi kérdésekre?
- Mennyi az a legkevesebb mozgásra szánt idő, amit az egészségedért naponta hajlandó lennél áldozni?
Ha például azt mondanám, hogy napi egy perc elég hozzá? Mi lenne, ha kipróbálnád? Van vesztenivalód? Ha megpróbálkoznál vele, akkor például napi egy percig tudnál helyben masírozni? (Tudod, ez az a mozdulat, amikor helyben jársz, de a lábaid magasra emeled, és a karjaidat váltva magad elé emelgeted a lábaiddal ellentétesen.) Szóval ennyit meg tudnál tenni?

- Be tudnád vállalni, hogy beikatod a tízórait és az uzsonnát?
Mindössze napi egy almát és egy marék diót (vagy mandulát, kesudiót, mazsolát) jelent ez mindössze. Holnap reggel menj be a piacra, vegyél 7 db almát és egy fél kilót a fentiekből. Több gondod nem is lesz vele a héten, hidd el!

Be tudnád vállalni legalább egy hétre ezt a két dolgot? Ha a válaszod igen, akkor máris sokat tettél azért, hogy egy kicsit változzon az életed. A minimális mozgással elkezded a hozzáállásodat megváltoztatni, és remélhetőleg egy hét múlva rájössz, hogy igenis, be lehet iktatni az életedbe, és nem kell hozzá extra sportfelszerelés, sem drága edzőtermi bérlet. A napi plusz két étkezéssel pedig sokat teszel azért, hogy a vércukrod ne ugráljon, ne törjön rád farkaséhség, és ennek következtében kifald a hűtőt, vagy háromfogásos ebédet tömj magadba már 11-kor. 

Szóval? Elfogadod a kihívást? :)