Boldog 1. szülinapot kívánok az új életmódomnak! Ma 1 éve tértem át a paleo étkezésre, ennek a tapasztalatait szeretném megosztani veletek az alábbiakban.

paleo paleo diétaFogytam 7 évet! :) Nem titok, hogy idén ünneplem majd a 35. szülinapomat. A múltkor kedves bókot kaptam, elmennék egy jó 28-asnak. :) A fogyás, a jó közérzet mind-mind ennek a diétának köszönhető, számomra talán ez a legszembetűnőbb változás.

Ezt az életmódot az egészségem visszaállítás miatt kezdtem el, de járulékos haszon volt a fogyás, a bőröm tisztulása, a jó közérzet, az evések utáni kábulat eltűnése. A diéta egészségre gyakorolt hatása számomra most már tényleg egyértelmű, hiszen a PCOS tüneteivel küzdöttem, ez nagyjából meg is szűnt. Apropó, ideje vizsgálatra bejelentkeznem! A vércukorszintem a normál értéken belül is alacsonyabb lett, tehát egyértelmű, hogy a cukor és finomított szénhidrát elhagyása komoly megelőző szerepet játszik az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség elkerülésében. A vérzsírszintem is (talán 5 év után) került a normál értékek közé, erre korábban gyógyszert kellett (volna) szednem, de a tepertő-kolbász-szalonna kenyér nélküli evésével nem hogy nőtt volt ez az érték, hanem csökkent. Újabb pipa a vérvételes papíron! Meg kell említenem, hogy mozogni is elkezdtem: szobabicikli, több séta, az utóbbi időben túra a szabadban, ami több szempontból is paleo, hiszen levegő-napfény-mozgás egyben.

A tinikorom óta jelentkező pattanások eltűntek, bár tejes ételek (sajt) fogyasztása után azonnal visszakúsznak, és kellőképpen haragszom is magamra ilyenkor. Amikor gluténtartalmú ételt eszem, elálmosodok, puffadok, előbbi tünet rizs és krumpli fogyasztását követően is jelentkezik.

Ami még pozitív, hogy mellettem torokfájásos-megfázásos rokonok, kollégák lézengenek, mégsem kaptam el semmiféle nyavalyát, pedig többször lett volna rá lehetőségem. Ezek szerint az immunrendszerem is rendben van! :)

Egy év távlatából: alapvetően tartom a diétát, de vannak kilengések, vagy egyszerűen csak olyan helyzetek, amikor nem oldható meg, hogy ne fogyasszam a „tiltott” élelmiszereket. Ilyenkor mindig érzem is a kellemetlen tüneteket, és azért ez erősen ösztönöz a diéta további követésére. Egy év elteltével még mindig nagyon szeretem a paleó diétát, élvezem, és bár nagyot fordult az életem két hónappal ezelőtt, ezért kevesebbet főzök (ezt meg is érzem), igyekszem visszatérni ehhez a jó szokásomhoz, hiszen az otthon, ismert alapanyagokból főzés-sütés a legbiztosabb módja az életmód követésének.

Tehát a fentiek miatt (is) bátorítani szeretnélek, ha gondolkodsz a paleóra való áttérésen: tedd meg, ha csak részlegesen, akkor is érdemes elkezdeni, a tested hálás lesz érte!

Kép forrása és a torta receptje.