Vannak napok, amikor egyszerűen nincs időnk a konyhában tevékenykedni. Dolgozunk, élünk, fáradtak vagyunk, nincs kedvünk főzőcskézni, és hirtelen kell valami gyorsan elkészíthető táplálék. Mivel nekünk, paleósoknak nem megoldás a "meki" vagy a fagyasztott pizza, ezért jól jöhetnek azok az ötletek, amik gyors tápláléforrást jelentenek. Nézzük, miből rittyenthetünk percek alatt a diétánkban megengedett, egyszerű és nagyszerű ebédet/vacsorát.

paleo gyors vacsora gyors desszert vendégváró falatok paleo gyorskaja

- Örök és megkerülhetetlen: a tojás. Ha már kattintanál is el az oldalról, ne tedd, hiszen itt most nem a tojásránttára gondolok, bár az is jó egynek. Készíthetsz például tojáslepényt: reszelt zölséget (répa, cukkini, stb). keverj össze felvert tojással, sózd meg, fűszerek is mehetnek bele, nekem nagy kedvencem a metélőhagyma, süsd meg, óvatosan fordítsd meg. Amikor kész, belehalmozhatsz (hogy szeretem ezt a gasztroműsoros szót!!! - végre használhatom, háhá) mindenfélét, ami a hűtőben van: szardíniát (én allergiás vagyok a halakra, tehát nálam nem téma), bármilyen maradék sült vagy főtt husit, sonkát, salátát, bármit!. Tekerd össze, és már tolhatod is befelé. Ebbe igazából bármi belefér, akár a tojásba is belesütheted, de így lepényként talán változatosabb. Ha netán többet készítesz belőle egyszerre, másnapi reggelinek, ebédnek kiváló.
- Nálam nyerők Szafi lisztjei, nem tehetek róla. A paleo sütőlisztből egy tojás, olaj, víz hozzáadásával mikrós zsemle készíthető 2 perc alatt (keveréssel együtt), amibe szintén elég sok dolog halmozható, itt is felhasználhatók az előző napi kaják, fasírt, sült husi, saláta bele és kész a paleo hamburger. Igen, ilyen is létezik!
- Szintén a fenti lisztből paleo melegszendvics kolbásszal, hagymával fenséges. Paradicsommal, salátával teljes étkezést jelent.
- A sós változatok mellett azért érdemes kitérni az édes kajákra is, szintén Szafi-féle lisztből csodás paleocsinta készíthető nem kevesebb mint 10 perc alatt. Ajánlom.
- Gyorskaja még nálam egyébként minden, ami kevesebb mint 30 perc alatt elkészül. Így szóba jöhet a hirtelensült zöldség és húscsíkok, amibe csirke- vagy sertéshusit vágok nagyon vékony csíkokra, és ugyanilyenre a zöldséget is, ami lehet répa, cukkini, fehérrépa, pritaminpaprika, hagyma mindenképp, póréhagyma. Mindent vékonyra, pici olivaolaj, só, én wokban készítem, nagy lángon a husit, majd rá a zöldségeket, és hát barátaim, igazán nagy csoda készül mindössze 10-15 perces sütéssel.
- Nem elhagyagolható ötlet az sem, ha esetleg előkészülünk előző napokon, tehát előregyártunk némi fasírtot, pörköltet, majd lefagyasztjuk, és a szükséges időben előkapjuk, olvasztjuk, melegítjük, esszük. Hálásak leszünk még magunknak! :)
- Vagy szóba jöhet még (bár a témát tekintve perifériára szorul) a csodálatos tepsiben sült mindenféle, amit 5 perc összedobni, 30-40 perc sütés, ami mellett nem kell ott állni, helyette lehet edzeni vagy gyereket nevelni, és sütőből kivesz-megesz.
- Ha főzés nélkül szeretnéd abszolválni a kérdést, akkor gyümölcs-zöldségturmix nagyszerű megoldás lehet, nyers zöldségek felvágva, és természetesen a könnyen összedobható saláta (sali, paradicsom, olivabogyó, esetleg szardínia, sült csirkemell) sem elvetendő ötlet.
- És akkor már a gyors desszertet sem hagyom ki, hiszen itt hely van bőven: a paleo zserbógolyó. Én a diétámban zabpelyhet fogyasztok, és nagyon sokoldalúan használom is. Desszertnek például kávéörlőben megőrlöm, majd tört vagy darált diót, aszaltgyümölcsöt, esetleg rumaromát, és zabtejet (kókusztejet), keverek össze gyúrható állagúra. Mehet bele minden, amit szeretsz: mandula, mazsola, akár még étcsokipasztilla is. Kis golyókat formázok, majd kókuszreszelékben vagy kakaóporban forgatom meg, nincs tíz perc, és gyors vendégváróként is megállja a helyét!

A fenti mindössze néhány olyan gondolat, amivel gyorsan átvészelhető egy-egy olyan este, amire nem volt időnk előrekészülni. Láthatod tehát, hogy nem kell azonnal bűnözni, hiszen nagyon finom és egészséges gyorsvacsorák állíthatók össze paleo módon is, sőt!

Kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=N_bVsKtBceA