Van-e a paleó diétának hatása az emésztőrendszerre? Saját példámból kiindulva: van, méghozzá nem is kevés. Kezdjük ott, hogy 33,5 évig hagyományos liszt-cukor-mindenevő voltam. Tinikoromtól kezdve hasmenések sorozata kísért, felnőtt koromban ez odáig fajult, hogy evés után 5 méteren belül wc-nek kellett lennie. És ez nem vicc! Volt olyan, hogy kaja után 1 órát ültem az étterem melletti padon fájdalmak között, és kb 15-ször kellett a wc-re visszaülnöm, a férjem tudna mesélni... Baromi kellemetlen volt!

paleo étrend reflux gyógyítása haspuffadás ellenszerePersze gasztroenterológushoz nem akartam menni, amikor a refluxom kiderült, én akkor sem engedtem a gyomortükrözést, így más úton, de kiderült ez a gyomor"betegség" nálam. A reflux egyébként népbetegség, szinte minden ismerősöm beszámol erről, elég sok különféle tünete van, tehát nem mindig könnyű megállapítani.

Szóval egyszerűen nem volt kedvem, időm, energiám a hasmenés okaival foglalkozni, pedig bizony eléggé megkeserítette az életemet, viszont nem volt rendszeres, tehát nem láttam, mi okozhatja.

Paleózni nem is ezért kezdtem el, viszont jótékony hatásait szinte azonnal tapasztaltam. Vegyük sorra ezeket:
- hasmenés megszűnése: nem mindegy mit eszünk, ez bebizonyosodott nálam is. Azóta rendszeresen, szinte naponta, reggeli után, munka előtt megtörténik "a nagydolog", és egész nap rendben vagyok. Felemelő érzés!
- reflux tüneteinek megszűnése: mióta napi 5-ször eszem, vagy kevesebbszer, de lényegesen kisebb mennyiséget, és sok zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret, cukrot, hüvelyeseket egyáltalán nem, azóta nincs semmilyen refluxos tünetem. Nekem egyébként nem gyomorégésem volt, hanem erős, szúró mellkasi fájdalmam -amit össze is szoktak keverni a szívrohammal (nem vicc!).
- nincs kellemetlen teltségérzet, puffadás, lufi a gyomorban-érzés: se kajakóma, ezt nem is ragoznám.

Nálam a fentiek is alátámasztják a paleo diéta hatásosságát, már csak ezek miatt se térnék vissza a "normális" evésre. Amikor nem tudom megállni, hogy benyomjak egy rendes pogácsát, vagy valamiért bűnözésre adom a fejem, én bizony már a falat lenyelésekor megbánom. Mert nem jó következményei vannak rám nézve. A paleo diéta egyébként gluténmentes, tejmentes, szójamentes étrend, tehát az ételérzékenyek is bátran keressék a paleo recepteket, hiszen számukra is nagy segítség lehet sok paleós ételötlet.

Köszönöm, hogy olvastátok ezt a begyezést is, remélem, kedvet kaptok a paleóhoz, én nagyon szeretem, ajánlom, mert finomakat és változatos ételeket eszem, jól vagyok tőlük. 

Legközelebbi blogbejegyzésemben a paleós előkészületekről írok, arról, hogy kell-e minden nap főzni, és hogyan lehet klasszul kihasználni a konyhában töltött időt, hogy ne ott kelljen tölteni az életünket, ha paleó diétát kezdünk/folytatunk. Ez egyébként nem csak a paleóra jellemző, minden diétánál érdemes előregondolkodni, előrekészülni, jól gazdálkodni az időnkkel. Én amondó vagyok, hogy ha előre megtervezzük akár csak 1 napra is az ételsorunkat, akkor nem fogunk egész nap éhesen a kaján gondolkodni!

Kép forrása: http://justnoacidreflux.com/acid-reflux/what-is-acid-reflux-causes-signs-and-how-to-help/